MARC SLOOTMAEKERS

Marc Slootmaekers

“Liefde voor en kennis van de natuur zijn de eerste vereisten voor een goede natuurfotograaf.”

Motivatie

Ik groeide op vlakbij de Kalmthoutse Heide. Van mijn grootouders kreeg ik de liefde voor de natuur mee. Dat vertaalde zich later in mijn studie: ik werd leraar biologie. Voor de illustratie van de lessen en de voordrachten die ik gaf, begon ik rond mijn twintigste met natuurfotografie. Mijn hobby groeide uit tot een passie waarin ik me bijna voltijds in kan uitleven.

De meeste onderwerpen vind ik in de buurt waar ik woon: in de nabijgelegen Kalmthoutse Heide en in mijn tuin. Maar regelmatig maak ik een fotoreis naar natuurrijke gebieden. Mijn vookeur gaat naar het Noordpoolgebied en Oost-Afrika, twee paradijzen voor een natuurfotograaf.

Ethiek

Het ethische aspect van de natuurfotografie is mijn stokpaardje: respect voor en kennis van de natuur zijn de eerste vereisten om een goed natuurfotograaf te zijn.
In 1980 richtte ik samen met Dominique Arnhem de Belgische Vereniging voor Natuurfotografen op. Hoofddoel van deze vereniging was een natuurvriendelijke vorm van natuurfotografie te promoten, onder meer door beginnende fotografen hierover te informeren en uitgeverijen te sensibiliseren. De ethische code van BVNF stelde dat de kennis van en het respect voor het onderwerp van essentieel belang zijn en dat het welzijn van het gefotografeerde steeds moet primeren boven de opname. Ondertussen werd de vereniging herdoopt tot "Bond Verantwoorde Natuurfotografie".

Materiaal

Toestellen
I
k werk met Nikon-toestellen en kies resoluut voor full- frame sensors.
Mijn Nikon D4-toestel gebruik ik vooral omwille van de snelheid (11 beelden per seconde) en de bijzonder lage ruis bij hoge ISO-waarden (tot 3600 ISO).
Het D800E-toestel gebruik ik vooral voor landschappen. De full-frame sensor en de 36 mio pixels zorgen voor maximale scherpte en detail en laten grote vergrotingen zonder problemen toe. Ook deze camera heeft een minimale ruis bij hoge ISO-waarde.

Objectieven
Ik werk met Nikkor-objectieven van 16 tot 600mm, de lage brandpunten vooral voor landschapsfotografie, de tele-objectieven voor dierfotografie. Ik werk vaak uit schuilhutten en dan is een telezoom noodzakelijk. Vooral de lichtsterke Nikkor 200-400mm f/4 maar ook de nieuwe Nikkor 200-500mm f/5,6 zijn hiervoor ideaal. Voor macro-opnames gebruik ik een Nikkor 60mm en 200mm.

Statieven en statiefkop
E
en statief vind ik onontbeerlijk. Het ideale statief is voor mij "de Gitzo" carbon GT 4542LS. Het is zowel geschikt voor macro-, landschaps- als telefotografie. Dit statief is niet te zwaar om mee te zeulen en voldoende stabiel, ook voor de 500mm. Het heeft geen middenzuil zodat je er ook laag bij de grond mee kunt werken.
Voor de kleinere objectieven gebruik ik een Gitzo-balhoofd GH3780QR. Het werkt erg soepel. Let wel op voor de verstelschroef van het spansysteem. Die is vlijmscherp waardoor kleding en ander materiaal gemakkelijk beschadigd geraken.
De zwaardere objectieven zet ik op een fluid head van Manfrotto MVH502AH. Hij geeft veel meer stabiliteit bij een juiste instelling van de drag dan een gimbal-kop en heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Fotorugzakken
De ideale fotorugzak biedt plaats aan de uitrusting die je wil meenemen, beschermt het materiaal, geeft voldoende draagcomfort en kan nog als handbagage mee op het vliegtuig.
Tot nu toe gebruikte ik tot mijn grote voldoening de LowePro Fototrekker AWII . Uit eigen ervaring weet ik dat je 100% kan rekenen op de beloofde garantie! Onlangs ontdekte ik de fotorugzakken van MR JAN GEAR Ze zijn veel lichter en compacter. Groot voordeel is ook dat je ze aan de rugzijde kan openen. Dit is veiliger tegen diefstal en vooral handiger als je op het terrein je materiaal uit de rugzak moet nemen. Het vuil blijft aan de buitenkant en komt niet tegen je rug.

Schuilhutten
Ik fotografeer vaak en graag uit schuilhutten, zowel vaste als verplaatsbare. Ik maak ze graag zelf. Ik heb enkele vaste schuilhutten staan in verschillende biotopen die samen een waaier aan fotografiemogelijkheden bieden.
Het leukste vind ik het fotograferen uit een drijvende schuilhut. Je zit erg laag bij de waterspiegel en kunt je standpunt aanpassen aan de omstandigheden. Zelf maken is leuk, maar meenemen op het vliegtuig zit er dan meestal niet in. MR JAN GEAR echter, biedt een degelijk, handig, licht en compact model aan.

Diversen
Een polarisatiefilter is noodzakelijk voor landschapsfotografie. Ik gebruik ook wel eens een grijsverloopfilter om te grote contrasten tussen lucht en land op te vangen. Een fader ND gebruik ik om de lichtintensiteit terug te brengen en met lange belichtingstijden te kunnen werken.
De flitsers Nikon SB-910 en SB-700 gebruik ik meestal als invulflitsen.