MARC SLOOTMAEKERS

Natuurfotoreizen

Sri Lanka 2015


Van 17 januari tot 1 februari begeleidde ik een natuurreis naar Sri Lanka.
De rondreis bracht ons van Colombo naar Tissamaharama, gelegen in een waterrijke omgeving. Een enorme rijkdom aan waad- en watervogels in Bundala National Park en op de zgn. tanks, eeuwenoude aangelegde waterreservoirs. Indrukwekkend aantal soorten en een enrome kolonie vliegende honden die bij valavond massaal hun rustplaats verlaten. Yala National Park geeft een Afrika-gevoel. Talrijke vogelsoorten, maar ook buffels, toque makaken, olifanten, spotted en samba deer, en vooral luipaard en lippenbeer krijgen we er te zien.
De volgende stop is Udawalawe National Park. Groene bijeneters zijn er heel stevig vertegenwoordigd. Het gebied is ook bekend om zijn olifanten, maar wij concentreren ons op de vogels. De meest indrukwekkende zijn ontegensprekelijk de Malabar Pied Hornbill, maar de talrijke fotogenieke roofvogels en parkietensoorten blijven meer bij.
In Mirissa nemen we de boot om walvissen te spotten. We worden meer dan beloond met goede waarnemingen van blauwe vinvis, Bryde's walvis en tuimelaars. Kers op de taart is toch de waarneming van een fouragerende grote walvishaai.
Dan gaat het richting het vogelrijke maar broeierig warme regenwoud in Sinharaja. De bloedzuigers moet je er even bij nemen, maar je wordt beloond voor de moeite met waarnemingen van verschillende endemische vogelsoorten zoals red-faced malkoha, Sri Lanka hanging parrot, Sri Lanka junglefowl, Sri Lanka magpie, ... en mooie waarnemingen van de reuzeneekhoorn en de purple faced leaf monkey.
In Kithulgala vinden we de chesnut-backed owlet en Indian pitta, naast vele andere leuke vogel- en reptielensoorten, waaronder een krokodilgrote varaan.
We trekken vervolgens de bergen in langs eindeloze theeplantages naar Nuwara Eliya. Het is er fris en druilerig. We gaan er op zoek naar kleine endemische vogels in en buiten het Victoria Park.
In Kandy bezoeken we de Temple of the Sacred Tooth Relic voor we terug richting Colombo rijden.
Wil je het zelf beleven? Starling reizen organiseert een rondreis van 5 tot 20 december 2015.